Tom van Huisstede maakte zijn jongensdroom waar door freelancefotograaf te worden. De gevluchte kinderen die zijn moeder in de taalklassen heeft, konden lange tijd niet dromen. “Ik wil graag laten zien hoe belangrijk docenten voor hen zijn. Zij geven kinderen de ruimte om weer te dromen.”
“Mijn moeder werkt als onderwijsondersteuner op een school waar les wordt gegeven over de Nederlandse taal en cultuur. Zij en haar collega’s nemen de leerlingen, die uit conflictgebieden komen, onder hun vleugels. De docenten zijn vaak hun enige houvast, zeker aan het begin van hun leven hier. Mijn moeder heeft met twintig kinderen heel de wereld in haar klas. Zo vluchtte Kamilla onlangs halsoverkop uit Wit-Rusland en ontsnapte Farzad met een van de laatste vliegtuigen aan de chaos van Kabul vorig jaar.
Ik was aanwezig op de laatste schooldag. Het moment dat de leerlingen hun eigen vleugels uitslaan, was emotioneel. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Iedereen is zo dankbaar. Dankbaar dat er weer perspectief is. De vader van de Eritrese Yorkabel gaf zijn dochter bloemen en mijn moeder een knuffel. Yorkabel gaat naar de mbo en wil kapster worden.
Het was prachtig om te zien dat de kinderen allemaal toekomstplannen hadden. Kamilla ambieert een kunstenaarsleven en Farzad wil later piloot worden, als Ajax niet gaat lukken. Sunday uit Soedan gaat rondlopen in een doktersjas, haar oudere zus Nyanyok weet nog niet wat ze wil. Als ze later maar beroemd is en in New York woont. Het maakt niet uit – hoe groot of klein de droom – ze kunnen worden wat ze willen. Ze kunnen weer kind zijn. De leerlingen gaan allemaal een eigen weg, komen op verschillende scholen en gaan hun dromen realiseren met opleidingen. De taalklasdocenten hebben die weg voor ze opengelegd.”
Waar het thema strijd in de kunsthal van Museum Helmond de kunst van protest laat zien in de tentoonstelling Resilient Rebels, tonen we in de satelliettentoonstelling op de Human Campus de diverse facetten van strijd in het werkende leven. Het thema Strijd wordt weergegeven door de kunstwerken van onder andere Ethel Léontine Gabain, Herman Heijenbrock, Peter Alma, de Analog Digital Clock van Maarten Baas en het werk van Tahné Kleijn. In de wereld van arbeid en beroepen in de zorg en onderwijs is strijd een constante metgezel, en deze tentoonstelling neemt u mee op een visuele reis door de verschillende vormen van strijd die we allemaal ervaren.
We nodigen u uit om na te denken over de vele vormen van strijd die we tegenkomen in ons werk of het arbeidsleven in het algemeen, of het nu gaat om zelfexpressie, veiligheid, tijd, werkgeluk of gezondheid. We hopen dat u geïnspireerd raakt door de verhalen die deze kunstwerken vertellen en dat de kunst als startpunt kan dienen voor een goed gesprek.